Debiteurenbeheer; uitbesteden of zelf doen?

9 dec

Iedere ondernemer weet dat een goed debiteurenbeheer aan de basis ligt van een financieel gezond bedrijf. Als de lijst met wanbetalers toeneemt, dan betekent dit dat er gelden niet binnenkomen waar wel voor gewerkt is. Het is normaal om enkele klanten te hebben die niet op tijd betalen en vaak berust dit op een misverstand. Loopt het echter uit de hand, dan is het zaak hier direct actie op te ondernemen. Je hebt dan de keuze om je debiteurenbeheer intern aan te pakken of om hier een externe specialist voor in te huren, zoals de BMK groep.

De voordelen van uitbesteden

Door het inhuren van het juiste credit management bureau kun je dus snel het geld ontvangen waar je recht op hebt. Deze mensen hebben de kennis en de ervaring om gestructureerd korte metten te maken met je wanbetalers. Dit doen ze vanuit jouw bedrijf en op een professionele manier. Zo zal de relatie met de klant niet op het spel komen te staan. Externe bedrijven kunnen je ook helpen je eigen beleid te verbeteren, je eigen mensen op te leiden zodat ze het in de toekomst zelf kunnen doen en hebben vaak de mogelijkheden om legale stappen te ondernemen. Daarnaast krijg je te allen tijde inzicht in de voortgang via een uitgebreid programma.

De nadelen van uitbesteden

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan uitbesteden en deze zijn voornamelijk financieel. Je moet voor deze diensten natuurlijk wel betalen en als je meer betaalt dan dat je ervoor terug krijgt kost het je geld. Ook als een extern bedrijf niet kan voldoen aan de beloftes die ze hebben gemaakt is de investering vrij nutteloos geweest. Het is daarom belangrijk dat je zoekt naar het beste bedrijf voor jouw specifieke situatie. Zorg dat je hen vertrouwt voordat je je financiële zaken uit handen geeft. Houdt er rekening mee dat het soms beter is iets meer te betalen, zodat je een grotere winst behaalt.