Neem een advocaat mee naar een TOM-zitting

7 nov

Is er iets gebeurd dat niet zo leuk is en heb je naar aanleiding daarvan een uitnodiging gekregen voor een zogenaamde TOM-zitting? Zorg er dan altijd voor dat je wordt bijgestaan door een tomzitting-advocaat.

Zitting zonder rechter

Een TOM-zitting (ook OM zitting genoemd) staat voor Transactie Officier van Justitie zitting. Tijdens deze zitting krijg je een straf opgelegd door de Officier zodat je niet naar de rechtbank hoeft te gaan. Als je deze strafbeschikking tijdens de zitting accepteert betekent dit dat je er ook aan dient te voldoen. Accepteer nooit direct een strafbeschikking maar schakel altijd voor advies een advocaat in.

Schakel altijd een advocaat in

Overleg eerst met een advocaat wat verstandig is om te doen. Hij of zij kan je niet alleen bijstaan voordat je naar de zitting gaat maar ook meegaan om je de helpende hand te bieden. Tijdens de zitting kunnen zij in verzet komen tegen de opgelegde straf en om strafvermindering vragen. De strafbeschikking die namelijk door de Officier wordt opgelegd is veelal hoger dan wanneer dat door een rechter gedaan wordt. Het loont zeker de moeite om protest aan te tekenen. Een advocaat weet feilloos hoe dit aan te pakken en daarom maak je ook het beste gebruik van zijn of haar hulp.

Teken protest aan

In verzet komen kan leiden tot strafvermindering of zelfs tot het seponeren van een zaak. Ga daarom nooit direct akkoord met het verdict dat gesteld wordt tijdens een hoorzitting: het levert je bovendien een strafblad op en dat kan ook gevolgen hebben als je later in je leven ergens een Verklaring over het gedrag (VOG) voor nodig hebt. Hierop staat dan vermeld dat je een strafblad hebt en dat kan ertoe leiden dat je voor bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld een baan niet in aanmerking komt.