Wanneer een hypotheek oversluiten? 

15 jun

Wanneer je jezelf nu de vraag stelt of het nodig of nuttig is om een hypotheek over te sluiten, is de keuze tussen ja en nee niet zo snel te maken. Zo heb ik er wel voor gekozen om mijn hypotheek over te sluiten, maar kwam een goede vriend tot de conclusie om het niet te doen. Of het vroegtijdig stoppen van je huidige hypotheek nu echt zo voordelig is hangt namelijk van diverse factoren af. Eén van de meest belangrijke factoren waar je rekening dient mee te houden is de boeterente. Deze kan al eens sterk verschillen onder de verschillende geldverstrekkers. Het is dan ook raadzaam om hier naar te informeren vooraleer je een hypotheek oversluit.

Waar moet je zoal op letten?
Veel mensen denken alleen aan de boeterente, maar je dient ook rekening te houden met je financiële mogelijkheden en persoonlijke situatie, je wensen, de kosten die gepaard gaan met de oversluiting en de nieuwe maandlast. Al deze factoren dienen in goed evenwicht te zijn. Het is ook belangrijk dat de kosten zich door de lagere maandlasten kunnen terugverdienen binnen een redelijke termijn.

Bezitters van een eigen woning kunnen beter gebruik maken van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze rente is zeer aantrekkelijk omdat de geldverstrekker heel weinig risico loopt bij gedwongen verkoop. Overschakelen op iets anders is niet aangeraden. Het is namelijk niet altijd zeker dat bij oversluiting opnieuw aanspraak gemaakt kan worden op deze aantrekkelijke rente met NHG.

Een spaarhypotheek beëindigen wordt vaak afgeraden. Zodra de rente daalt, stijgt de premie van de spaarverzekering en heeft niet altijd het gewenste effect. Hou bij het overstappen naar een andere hypotheek ook rekening met fiscale consequenties aan de aflossingsverzekering zitten.

Een belangrijke opmerking
Vanaf 2013 gelden er nieuwe regels voor de hypotheekrente-aftrek: nieuwe hypotheken komen enkel nog in aanmerking voor deze lening als ze jaarlijks of lineair worden afgelost. Je mag je huidige hypotheek ongeacht de vorm wel nog steeds beëindigen met behoud van hypotheekrente-aftrek.

Nu is het zo dat wanneer er iets aan je hypotheek wijzigt (bijvoorbeeld bij extra geld lenen voor een verbouwing) dat dat nieuwe deel wel jaarlijks of lineair afgelost dient te worden om de hypotheekrente hierover te mogen aftrekken.