Wat gebeurt er bij een politie verhoor?

6 feb

Als je op heterdaad betrapt wordt op het plegen van een misdaad wordt je direct meegevoerd naar het bureau en door de politie ondervraagt. Dit ondervragen wordt ook wel een politieverhoor genoemd. Maar wat is een politie verhoor nou precies en wat kan je beter wel of niet zeggen?

Blijf bij je verhaal

Tijdens dit politieverhoor kan je uitleg geven over datgene waar je van verdacht wordt. Als je op heterdaad betrapt bent dan wordt je vaak meteen daarna verhoord, het kan echter ook zijn dat je achteraf per brief wordt uitgenodigd om te komen. Doordat je jouw verhaal kan vertellen kan je een goede versie voor jezelf vertellen. Ben je bijvoorbeeld onschuldig of handelde je uit noodweer? Let echter wel goed op bij je verhaal. De politie weet inmiddels al heel veel en ze gebruiken jouw verhaal om de feiten te controleren. Door jou te confronteren met je eigen uitspraken kan je in het nauw gedreven worden. Dit kan er voor zorgen dat je een tegenstrijdige verklaring aflegt en dit heeft vaak nadelige gevolgen. Daarom is het slim om voor een politieverhoor een advocaat in de arm te nemen.

Jouw rechten

In Nederland heb je namelijk recht op een advocaat tijdens je verhoor. Dit betekent dat je vooraf aan het gehoor mag praten met een advocaat. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een bepaalde strategie bedenken die goed is voor jouw strafzaak. Vertel je bijvoorbeeld de waarheid, vertel je deels de waarheid en verzwijg je dingen of ga je liegen? Advocaten hebben hier verstand van en kunnen je goed adviseren. Ook kunnen advocaten tijdens het verhoor zelf van invloed zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de politie controleren en er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen suggestieve vragen gesteld worden. Ook zorgt de aanwezigheid van advocaten ervoor dat de kans op een onder druk afgelegde verklaring minder groot is. Het is dus van groot belang om bij een politie verhoor gebruik te maken van een advocaat.